Skip to main content
africa

Nigeria heeft beperkingen als vakantieland

Aan de zeekant grenst Nigeria aan de Golf van Guineaen verder aan Niger, Benin, Tsjaad, Lagos en Kameroen. Nigeria is genoemd naar de rivier de Niger. Een van de bekendste bezienswaardigheden is de gigantische Zuma’s Rock. Nigeria ligt in West-Afrika en is bijna 27 keer zo groot als Nederland.

De drie grootste steden van Nigeria zijn relatief veilig om naar te reizen, al moeten toeristen hier ook altijd extra waakzaam zijn. Havenstad Lagos is de grootste stad van het land met naar schatting 11 miljoen inwoners. Door de huidige situatie is Nigeria niet aan te raden als vakantieland.

In Yankari, ligt het mooiste nationale park van Nigeria. Je kan er wilde dieren observeren. De grootste trekpleister zijn de 500 olifanten. Je kunt er ook uitstekend vogels spotten. De beste tijd om dieren te zien is van eind december tot eind april, voor de regentijd, dan komen de dorstige dieren samen bij de Gaji rivier. In de buurt van de camping bij het park is de Wikki Warm Spring. Het park heeft nog steeds flinke aantallen buffels, waterbokken, bushbokken en veel bavianen.

Ligging en landschap

Nigeria grenst aan de zeekant aan de Golf van Guineaen verder aan Niger, Benin, Lagos, Tsjaad en Kameroen. Langs de kust vind je veel tropische bossen. In het uiterste zuiden van Nigeria gaat het landschap over naar een dichter begroeid geheel. Sommige hoger gelegen gebieden, zoals het Obudi Plateau, hebben te maken met lagere temperaturen en afwijkende begroeiing.

Aantal inwoners

Nigeria is een dichtbevolkt land, met 174.507.539 inwoners.

Oppervlakte

Nigeria is 923.768 vierkante kilometer.

Munteenheid

De NAIRA is de  munt van Nigeria. Eén naira is honderd kobo. De kobo wordt vanwege inflatie niet meer gebruikt. Een euro is ongeveer 210,887 NGN waard. Kredietkaarten worden slechts aanvaard op enkele plaatsen. (In de grote hotels in Abuja en Lagos en dan nog enkel VISA). Cash euro’s (en dollars) worden probleemloos gewisseld.

Religie en godsdienst

In Nigeria zijn de volgende Godsdiensten: Moslims (50%), christenen (40%) en inheemse godsdiensten (10%). Het noorden is overwegend islamitisch en het zuiden christelijk.

Talen

In Nigeria worden meer dan 500 verschillende lokale talen gesproken. Hoewel Engels de officiële taal is, wordt het in de praktijk veelal als tweede taal gebruikt. De belangrijkste lokale talen zijn Hausa in het noorden, Yoruba in het zuidwesten en Ibo in het zuidoosten.

Openbaar vervoer

Het spoorwegnet is geen optie voor verplaatsingen. De (mini-)bussen die ’s nachts tussen de stedelijke centra rijden, zijn veelvuldig het doelwit van gewapende gangsters.

Klimaat

Ongeveer driekwart van Nigeria heeft een tropisch savanneklimaat dat in het zuiden overgaat in een tropisch moessonklimaat. Lokaal kent het zuidoosten een paar gebieden waar door meer intense regenval in de wintermaanden een tropisch regenwoudklimaat kan ontstaan. In het noorden van Nigeria liggen vooral steppegebieden overgaand in het uiterste noorden in woestijnvlaktes. Het noorden van Nigeria veel droger dan de rest van het land waardoor je tegen de grens met Niger en Tsjaad een warm en woestijnklimaat ontstaat.

GSM en communicatiefaciliteiten

Vaste telefoonlijnen werken maar af en toe. Het GSM net werkt het best, al laat het ook soms te wensen over. De post is niet betrouwbaar. In de grote steden zijn er bevredigende internetverbindingen.

Paspoort – Visum

Gaat u op reis naar Nigeria? Dan heeft u een visum nodig! Deze moet minstens zes maanden geldig zijn bij aankomst.

Vaccinaties

Vaccinatie tegen hepatitis A is absoluut aan te raden voor alle reizigers, ongeacht de reisduur en de reisomstandigheden. Dit geldt ook voor een update van polio, tetanus en difterie en vaccinatie tegen meningitis en tyfus. Raadpleeg 6 tot minstens 2 weken voor uw vertrek de websites van het Instituut voor Tropische Geneeskunde en van de Wereldgezondheidsorganisatie voor meer gedetailleerde informatie.

Bijzondere gezondheidsrisico’s

Malaria

Malaria is in Nigeria endemisch. Het is aan te raden onder een muggennet te slapen, een muggenwerend product met DEET te gebruiken en een profylactisch middel in te nemen (voor korte verblijven). In functie van uw algemene gezondheidstoestand, zal uw arts u de meest aangewezen behandeling voorschrijven.

Dengue-koorts

Dengue-koorts is een virale infectie die verspreid wordt door muggen die overdag en vooral bij valavond aanvallen. Dengue komt vooral voor in het regenseizoen. Symptomen zijn: hoge koorts, spierpijn, gewrichtspijn en mogelijk huiduitslag. Er bestaat geen vaccin voor. Omdat dengue gevaarlijk is (en in sommige gevallen zelfs dodelijk), is het belangrijk om onmiddellijk een arts te raadplegen als bovengenoemde symptomen zich voordoen en zich steeds tegen muggen te beschermen (door een muggenwerend product met DEET te gebruiken, onder een muskietennet te slapen, lange kledij te dragen). Dengue komt zowel in de stad als op het platteland voor.

Reizigersdiarree

Maatregelen ter preventie van reizigersdiarree (zoals handen wassen en drinkwater ontsmetten), zijn essentieel. Voorkomen van deshydratie (uitdroging) is primordiaal. Ter preventie van deshydratie kan gebruik gemaakt worden van speciale zoutoplossingen (in België in alle apotheken verkrijgbaar). Men vermijdt best producten die in lokale Nigeriaanse apotheken verkocht worden, en die meestal ondoeltreffend of zelfs gevaarlijk zijn.

Gele koorts

Vaccin is verplicht als men uit een ander risicoland komt. Zo niet is het toch aanbevolen.

Vogelgriep en Ebola-Virus

Met betrekking tot de vogelgriep en het ebola-virus leggen de Wereldgezondheidsorganisatie noch de FOD Volksgezondheid (nog) geen enkele reisbeperking op naar eender welke bestemming, maar ze bevelen wel nog steeds een aantal voorzorgsmaatregelen aan om zo de contactrisico’s met het virus van de vogelgriep te verkleinen: mijden van pluimvee, eten van goed gebakken of gekookt vlees van gevogelte of gevogelteproducten, regelmatig wassen van handen.

Lokale wetgeving

Wat je zeker moet weten als bezoeker van Nigeria, zijn de wetten idem als de bewoners zelf, onderworpen aan de wetten van het gastland.

Drugs

De verkoop, het bezit of het gebruik van drugs worden bestraft met levenslange opsluiting.

Seksualiteit

Homoseksuele daden zijn verboden en kunnen bestraft worden met een gevangenisstraf tot 14 jaar. Seksuele relaties met -18 jarigen zijn eveneens strafbaar. Recent werd een nieuwe wet goedgekeurd die het verbod op homoseksuele activiteiten nog versterkt. Onmiddellijk daarna werden verscherpte openlijke pesterijen en soms zelfs een regelrechte razzia op de homogemeenschap geconstateerd.

Fotografie

Het is verboden luchthavens te fotograferen, en ook elke andere strategische plaats. Die kwalificatie moet erg ruim geïnterpreteerd worden (bv. elk officieel gebouw, bruggen, dammen).

Zeden en gewoonten

Zowat de helft van de Nigeriaanse bevolking is moslim. In het Zuiden worden de islamitische voorschriften niet op de letter gevolgd. In het Noorden leidde de invoering sinds 2000 van de Sharia in 12 staten tot een soms strenge naleving van sociaal-religieuze regels. Men vermijdt best zichtbaar alcoholverbruik en, voor vrouwen, bepaalde kledij (minirokken, shorts, enz.).

2 gedachten over “Nigeria heeft beperkingen als vakantieland”

Reacties zijn gesloten.