Skip to main content
recept kartoffel

Recept Reibekuchen of Kartoffelpuffer

Reibekuchen of Kartoffelpuffer is een traditioneel gerecht uit Duitsland. Wanneer je een keer in Duitsland bent geweest zal je dit gerecht naast de braadworsten vast en zeker wel kennen. Misschien zal de snack onder de naam reibekuchen niet bekend voorkomen, omdat deze snack in Berlijn Kartoffelpuffer wordt genoemd.

Deze snack wordt vaak op de kerstmarkten in Duitsland aanboden en is geheel vegetarisch. Eigenlijk kun je het beschouwen als een klein aardappelpannenkoekje, dit omdat het voornamelijk bestaat uit aardappelen. Wanneer je deze snack geproefd hebt in Duitsland kun je het gerecht uiteraard ook eenvoudig thuis maken.

Het basisrecept

Benodigdheden voor 6 tot 8 reibekuchen

– 500 gr aardappelen
– 1 eetlepel bloem
– 1 ei
– 1 ui
– Olie
– Zout

Bereidingswijze

Schil de aardappelen stuk voor stuk. Was de aardappelen daar af en laat zo goed drogen. Wanneer de aardappelen gedroogd zijn kun je de aardappelen heel fijn raspen. Vervolgens meng je de bloem, ei en geraspte ui door de geraspte aardappelen. Dit is het deel van de reibekuchen.

Pak daarna een koekenpan en zet hem op het fornuis. Verhit wat olie in de koekepan en schap een lepe reibekuchenbeslag in de pan. Draai regelmatig de reibekuch om tot beide kanten goudbruin gekleurd zijn. Vaak worden de reibekuchen met zelf gemaakte appelmoes, knoflooksaus, champignonsaus, zure room of suiker opgediend. Het lekkerste is uiteraard met zelf gemaakte appelmoes.

Geniet van deze heerlijke snack!