Skip to main content

Wat te doen in Albanië?

Albanië, gelegen aan de Balkan, wordt steeds populairder als reisbestemming, en terecht! Dit prachtige land aan de Adriatische en Ionische kusten biedt een scala aan activiteiten voor reizigers van alle leeftijden en interesses. Of je nu van cultuur houdt, op zoek bent naar avontuur in de natuur, of gewoon wilt ontspannen in charmante steden, Albanië heeft voor elk wat wils. In deze gids ontdekken we enkele van de meest opwindende dingen om te doen in dit verrassende en diverse land.

Culturele Activiteiten in Albanië

Albanië heeft een rijke geschiedenis en cultuur, en er zijn tal van manieren om hiervan te genieten. Enkele culturele activiteiten die je kunt ondernemen zijn:

  1. Bezoek aan Kasteel Kruja: Kruja staat bekend als de geboorteplaats van de nationale held van Albanië, Skanderbeg. Het kasteel van Kruja, gelegen op een heuveltop, biedt niet alleen een fascinerende blik op de geschiedenis van Albanië, maar ook een prachtig uitzicht op de omliggende bergen.
  1. Verken de Oude Stad van Gjirokastër: Deze stad staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en wordt vaak “de stad van de stenen daken” genoemd vanwege de karakteristieke architectuur. Dwaal door de smalle geplaveide straatjes, bezoek het Gjirokastër Museum en kom meer te weten over de unieke geschiedenis van de stad.
  1. Ontdek Butrint: Deze oude stad ligt op korte afstand van Sarandë en is een andere UNESCO-werelderfgoedlocatie. De overblijfselen van Butrint omvatten Romeinse, Griekse en Venetiaanse invloeden, waardoor het een unieke archeologische schat is.

Actieve Dagtrips in de Natuur

Voor de avontuurlijke reiziger heeft Albanië tal van activiteiten te bieden om van het adembenemende landschap te genieten:

 

  1. Wandelen in de Albanese Alpen: Het noorden van Albanië wordt gedomineerd door het Albanese Alpengebergte, dat prachtige wandelroutes biedt voor zowel beginners als ervaren wandelaars. Het Valbonadal en de Theth-vallei zijn enkele van de meest populaire bestemmingen voor wandeltochten.

 

  1. Raften op de Vjosa-rivier: Albanië herbergt enkele van de laatste ongerepte rivieren van Europa, waaronder de Vjosa. Een spannende rafttocht op deze snelstromende rivier biedt avontuur en de kans om te genieten van de ongerepte natuur.

 

  1. Verken de Blue Eye: Deze prachtige bron in het zuiden van Albanië staat bekend om zijn turquoise wateren en is een geweldige plek om te zwemmen en te genieten van de natuur. Het is een perfecte bestemming voor een verfrissende dagtrip.

Stedentrips in Albanië

Albanië heeft ook enkele charmante steden die zeker een bezoek waard zijn:

  1. Tirana: De hoofdstad van Albanië is een bruisende stad met een rijke geschiedenis en een bloeiende kunstscene. Bezoek het Skanderbeg-plein, het Nationaal Historisch Museum en geniet van de lokale keuken in de vele restaurants. Het Skanderbeg-plein is vernoemd naar de nationale held ‘Skanderbeg’. Deze naam zul je verder in het land dan ook veel gaan tegenkomen.
  2. Shkodër: Deze historische stad ligt aan het Shkodër-meer en biedt een ontspannen sfeer en enkele interessante bezienswaardigheden, zoals het Rozafa-kasteel en het Marubi-fotografiemuseum.
  3. Berat: Berat staat bekend als de “Stad van de Duizend Ramen” vanwege de karakteristieke ramen van de huizen in de oude binnenstad. Het is een andere UNESCO-werelderfgoedlocatie en biedt een betoverende reis terug in de tijd. Bekijk de foto hieronder om te zien waarom Berat ook wel de stad van 1000 ramen genoemd wordt.

Wat te doen in Albanie

Wat ga jij als eerste doen in Albanië??

Hopelijk heb je in deze lijst leuke activiteiten kunnen vinden voor tijdens jouw tijd in Albanië. Maar denk jij nog steeds ‘wat te doen in Albanië?’, dan kun je altijd eens op BalkanReisBlog.nl kijken voor meer informatie over dit prachtige land.

 

Mijn persoonlijke favoriet in Albanië was het bezoeken van Gjirokaster. Maar ik moet zeggen dat ik eigenlijk (bijna) alles leuk vond tijdens mijn bezoek aan dit prachtige land. Ik zal dan ook absoluut iedereen aanraden om Albanië eens te bezoeken.