Skip to main content
Raften in Ijsland

Ijsland laat je genieten van zijn warmwaterbronnen

IJsland is een geweldige reisbestemming wanneer je dol bent op de natuur en van avontuur. IJsland beschikt over een prachtige natuur. Er kan na een actieve dag gebaden worden in een van warmwaterbronnen. IJsland is waarschijnlijk niet het eerste land waar je aan denkt wanneer je opzoek bent naar de ultieme reisbestemming.

Maar toch is het een prachtig land waar je echt een keer geweest moet zijn! Hou er wel rekening mee dat de temperaturen lager liggen als in Nederland, dus neem wel warme kleding mee en zorg dat je laagjes kan creëren, dan komt het allemaal goed. Het mooie aan IJsland is ook dat je de meest unieke ervaringen op kan doen. Deze ervaringen zou je nooit ergens anders mee kunnen maken.

Ligging en landschap:

Het landschap van IJsland bestaat voor namelijk uit laag en middel hoog gebergte. In het zuiden is het voornamelijk een vlak landschap.

Aantal inwoners:

306.694 inwoners

Oppervlakte:

103.000 km²

Munteenheid:

IJslandse kroon

Talen:

IJslands

Openbaar vervoer:

wanneer je niet over eigen vervoer beschikt kan de bus een uitkomst zijn. Wel moet je er opletten dat er in de winter vaak geen bussen rijden, en in de zomer moet je er opletten hoe vaak de bussen rijden, soms rijden ze maar 1 keer per week en sommige bussen rijden wel een paar keer op een dag. Let er dus goed op welke bus je pakt en hoe vaak deze rijdt. Sommige plaatsen zijn alleen met de veerboot te bereiken.

Tijdsverschil:

het is in IJsland in de zomertijd 2 uur vroeger als in Nederland, in de wintertijd is dit 1 uur.

Klimaat:

IJsland heeft een koel zeeklimaat, dit betekent koele zomers en milde winters, in de winter ligt de temperatuur rond het vriespunt en in de zomer is de gemiddelde temperatuur rond de 10 graden Celsius. Zorg dus wanneer je naar IJsland gaat dat je warme kleding meeneemt.

Eten en drinken:

In IJsland is de vis erg bekend. Het heeft voor de liefhebbers vaak een overheerlijke smaak. Rendiervlees is een plaatselijke delicatesse, maar wordt bijna niet geserveerd. IJslanders drinken ook veel koffie, overal kom je koffiehuizen tegen. Oudere IJslanders drinken molakaffi dat is een suikerklontje in de koffie dopen en hier op zuigen, terwijl je langzaam de koffie opdrinkt.

Indicatie van enkele prijzen:

De prijzen in IJsland liggen een stuk hoger als in Nederland en België, maar wanneer je van minder luxe gebruik maakt dus slaapt in herbergen, eet bij snackbars ect. kan je rondkomen van €45,- per dag.

Vaccinaties:

Er zijn geen verplichten vaccinaties en er worden ook geen vaccinaties aanbevolen voor IJsland.

Reisdocumenten:

Je bent in het bezit van een geldig paspoort of identiteitsbewijs, deze dient na vertrek van IJsland nog 3 maanden geldig te zijn.

Excursietips

Walvissensafari

Ga op walvissensafari in IJsland, dit is weer eens iets heel anders als op safari om leeuwen en giraffen te bewonderen. Je gaat met de boot een tocht van 2,5 tot 3,5 uur maken. Tijdens deze toch kan je potvissen, walvissen, blauwe vinvissen, orka’s en dolfijnen tegen komen. Deze excursie vertrekt uit Reykjavik, de kosten zijn €45,- per persoon en vertrek om 9.00 en om 13.00.

Rivier raften

Je maakt een 7 kilometer lange toch door de rivier, er zijn stroomversnellingen, wild water en prachtige uitzichten. Bij deze excursie kan er een flinke adrenaline vrij komen. Wanneer je IJsland echt wilt leren kennen is dit de geschikte manier. Na het raften of voor het raften is het mogelijk om te gaan lunchen. Ook kan je gebruik maken van de hot tub of de sauna. De duur van de excursie is 3 tot 4 uur, wanneer je transfer erbij hebt is het 7 tot 8 uur. De minimale leeftijd om deel te nemen is 12 jaar. Een warme trui, badpak, zwembroek, handdoek en extra kleding is handig om mee te nemen.